Chicken Steamed Bun 鶏の八角煮まん

Hi there!
Did you enjoy NIKUMAN recipe what I have posted earlier?? Hope so!
Today I want to share the other Chinese steamed Buns recipe.


and, I think this is much easier than NIKUMAN, since it's no need to put a meat filling in a dough.
It's looks like a Hot-Dog or or a Sandwich!

Anyways, here is the recipe for you!

: 1 cup= 250 ml

 Chicken Steamed Bun  - 6 servings
*Ingredients*
  (Dough)
See Homemade Chinese steamed Bun recipe.
Oil as you need

  (Braised Chicken)
1/4 cup Soy sauce
1/4 cup water
1/4 SAKE
2 tbsp Sugar
1/8 Star anise
Don't use whole star anise! it's strong! 

Green part of Japanese Leek  or Green part of Long leek
 Leek(Green part) and Ginger
2 slices Ginger
250g(about 9 oz) Boneless Chicken Thighs

  (Topping)
1/2  Cucumber
1/4  Japanese Leek
Mayonnnaise to taste
Mustard to taste

*Directions*
1. If your Chicken too thick, cut chicken flat with a knife.

2. During First fermentation, Let's cook Braised Chicken! In a pot, put all ingredients except Chicken Thighs, and put a pot over the heat. When the pot comes to a boil, add Chicken. Cook on medium heat for 20 minutes. Cover and stay.

3. Cut Cucumber into fine strips. Leek too.

4. when your dough First fermentation is done, Punch down! Divide into 6 equal size and Roll it into ball shape. Cover loosely with clees well-wrung cloth. Bring water to boil and set a steamer.

5. Roll each dough into a oval shape with a roll pins. Spread oil on dough and Fold double. then put each of them on Wax paper.


6. When steam starts to rise from a steamer. turn down the heat. (Don't burn!! Steamer is hot!!!) Place bun on steamer tray leaving about 2 inch between each buns. Put on the steamer lid. Turn the flame up to high, Steam for 12 to 15 minutes. (Or, If you prefer to not use a steamer, it would be 8 to 10 minutes.)



7. When Buns are cooked, Cut chicken into 6 pieces. Put a Chicken, cucumber, Leek, mayo and mustard to taste!






I'm drooling!
Yaaay!



この前作った肉まん、家族に大好評でした!
外国の方にもあのレシピ好評で、海外からのアクセス数も多かったのだけど、肉まんを上手に包むのって難しいかもしれないなと思いました。
餃子より皮も分厚いし、上手にできるようになるまではコツがいると思うのよね。
そんな訳で、中華街なんかで見かける豚角煮まんみたいに具を挟むタイプにしてみたらどうかなと思ってやってみたよ♪

ちょっとホットドッグとかハンバーガーみたいな感じなので、海外の人にもいいんじゃないー?ねー?
勿論、日本人の私達にもいいよね。
チャーシューとか豚の角煮や焼き肉や照り焼きチキンなんかを好きに挟んで色々楽しめそう!

では早速レシピを。
*鶏の八角煮まん* 6個分
生地の分量、作り方は肉まん参照。

(鶏の八角煮)
濃い口醤油 60 ml
水 60 ml
料理酒 60 ml
砂糖 大さじ2
八角 一片
八角は右の小さいひとかけだけでOK.

長ネギ 青いとこ
生姜のスライス 2枚
鶏もも肉 250g

(トッピング)
キュウリ 1/2本
長ネギ(白い部分)1/4本
マヨネーズ 適量
マスタード 適量

*作り方*
1. 鶏肉が分厚い場合は、平らになるように包丁を入れておく。

2. 中華まんの生地の一次発酵をしている合間に、鶏肉を除く全ての鶏の八角煮の材料を鍋に入れて火にかけ、煮立ったら鶏肉を加え蓋をして中火で20分程煮る。火を止めて蓋をしたまま置いておく。

3. トッピングのキュウリを千切りにする。長ネギで白髪ネギを作る。

4. 生地の発酵がすんだら、パンチをし、6等分し丸める。乾かないように濡れ布巾をかぶせておく。蒸し器の準備をする。

5. 生地を綿棒で伸ばし楕円形にする。表面にサラダ油(分量外)を適量塗る。二つ折りにし、クッキングシートの上にのせておく。

6. 蒸し器から湯気が立ち出したら、生地を10~12分程蒸す。(蒸し器を使わない場合は8分~10分くらいで蒸せます。)

7. 中華まんの生地が蒸し上がったら、鶏の八角煮を1/6に切ったもの、キュウリ、白髪ネギ、マヨネーズ、マスタードを挟む。
ハンバーガーみたい?
ふかふかよ〜。

熱いうちにどうぞ〜☆こりゃまた家族に大好評でした!!!

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