Shrimp Ball Soup えび団子のスープ

In the winter, Soup is the hearty way to keep warm.
I like any kind of soup.
It is easy way to take some vegetable and make my tummy full.
Here is my Shrimp ball soup!
salmon pink! I mean shrimp pink!!
Bok choy is green, Egg is yellow, Tofu is white, shrimp is pink. ahhh! I like it!
Shrimp ball soup
  *Ingredients* 3 to 4 servings
soup
720ml (3 U.S.cup) water
1 tsp salt
1 tsp USUKUCHI (light colored)  soy sauce
1 tsp MIRIN (Japanese sweet SAKE)
White pepper to taste
1 tbsp corn starch and 2 tsp water
1 tsp white vinegar

shrimp ball
200g (7 oz) Prawn
1/2 tsp salt
1 tsp corn starch
1/2 to 1 Egg white (more egg white makes shrimp ball softer)
White pepper to taste

other solid ingredients
1  bok choy
85g (3 oz)  Tofu
1 Egg

  *Directions
1. Peel and devein prawn. Put shelled prawn and all remaining shrimp ball ingredients in a food processor.

2. Cut Tofu and bok choy into small size.
3. Put water, salt, soy sauce,MIRIN and pepper in a pot. Bring it to a medium heat. when it start boil,  add bok choy and Tofu.
4. Spoon Shrimp ball into soup. when shrimp ball turns to pink, skim off scum with a ladle. Add a starch-and-water mixture.
use 2 spoons

5. Beat egg. Pour the egg in a very thin stream over the surface. Turn off the heat. add vinegar and mix gently.
you don't feel vinegar taste, but small amount of vinegar makes soup better. Try!
Yum!! Warm up your body!

おうちでえび団子を作ってみました。
ぷりぷりやーん!!!

フードプロセッサーがあるととっても簡単!
先日頂いたブラウンマルチクイックを使ってみましたよー。
ハンドブレンダ―を使った料理レシピ
ハンドブレンダ―を使った料理レシピ


ハンドブレンダーがなくても、包丁で海老を叩いて作れます。

うーん。お豆腐とチンゲンサイとかき卵で、給食で食べたようなほわっと優しい味に仕上がりました!
コツは、最後の最後にお酢をほんのちょーっぴり加えること。
酸味は感じないのだけど、これで味が急に引き締まるんです。輪郭がぼやーっとしてたのが、ピタっと決まる感じというのかな?

海外の方にも手に入りやすいコーンスターチを使用しましたが、片栗粉でも勿論結構です。

えび団子のスープ
材料*3〜4人前
スープ
水 720ml
塩 小さじ1
薄口醤油  小さじ1
みりん  小さじ1
白こしょう  少々
コーンスターチ  大さじ1と水  小さじ2
酢 小さじ1/2

えび団子
えび (殻付きで)200g
塩 小さじ1/2
コーンスターチ 小さじ1
卵白 1/2~1個分(卵白の量が少ないとぷりぷり、多いとふわプリ)
白こしょう 少々

スープの具
チンゲンサイ 一束
豆腐(絹でも木綿でもオッケー) 85g
卵 1個


作り方
1. 海老の殻をむいて尾も取り、背わたを取り除いたら、海老団子の材料の残りと一緒にフードプロセッサーにかける。
2. チンゲンサイ、豆腐を一口大に切る。
3. お鍋に水、塩、白こしょう、薄口醤油、みりんを入れて火にかけ、お湯がわいてきたらチンゲンサイと豆腐を加え中火で煮立たせる。
4. そこに、スプーンで海老団子を作って落としていく。火が入ったら、アクをすくい、水溶きコーンスターチを加える。
5. 卵を割りほぐし、スープに細い線ですーっとまわしかけ、火を止める。最後にお酢を加え出来上がり。(お酢のかわりにスダチなど少し絞っても美味しいです♪)



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