Giant Donut Cake エンゼル型でショートケーキ

Thank for waiting my recipe!
Its my Giant Donut Cake!!!




Ingredients
:Cake: Giant Donut Cake Pan
2 egg (room temperature)
40g cake flour
60g granulated sugar
1 tbsp and 1 tsp heavy cream



:Whipped cream:
170 ml heavy cream
2 and 1/2 tbsp granulated sugar

:syrup for cake:

3 tbsp granulated sugar
80ml (1/3 cup) water
1 tsp Grand Marnier

Topping:
1/2 Banana
1 Kiwi
1/4 to 1/3 cup Blueberry 



Directions
Preparation:
Preheat oven to 340F
Grease and flour a Giant Donut Cake pan.
Make a syrup for a cake. In milk pan, melt sugar in water over low heat. when it cool, add Grand Marnier.

Dice Fruits.


1. In a big bowl. Combine egg and sugar, beat it with a electric mixer in a double boiler until dense foam. off a bowl from a double boiler. warm heavy cream up in a double boiler.


2. Fold sifted flour with a spatula 1/3 at a time until it get smoothly.


3. 1 scoop the egg mixture into heavy cream. mix well. Fold heavy cream mixture into egg mixture and Gently mix until it shiny.
shiny!
4. pour the batter into the pan, Lift and drop the pan on the counter to pop the air bubbles.Bake for 15 to 20 minutes.
Happy moment!
5. Remove from the oven, upside down onto parchment paper. Let it cool. When it cool enough to touch, Remove from the pan (Carefully!!) Cover with a pan and put it in a big plastic bag. Refrigerate for 1 night.




6. In a bowl, Add sugar to Heavy cream, Whip it.


7. Slice cake, Brush syrup over the sliced surfaces of the cake. Cover the cream with a diced fruits. Lay the sponge cake, Spread Whipped cream on the side and top. Decorate with the fruits on the top.




Tada!I think I want to make this again in Christmas! Because it seems sweet wreath!!
or, Good for Birthday party as well. it seems sweet Tiara!


Lovely?


日本でいうエンゼル型のことを、英語ではGiant Donut Cakeと呼ぶらしいです。
確かにでっかいドーナツみたいよね〜。
私はババロアのやパウンドケーキを作る時に結構使っています。
今日は、エンゼル型のショートケーキを作ってみたよー。
スポンジ生地が、ふんわり卵の味で懐かしい味♪昭和の味っていうのかなぁ。
特別なものは使ってないけれど、とても美味しい。


ブルーベリーとキウイとバナナが家にあったので、角切りにして飾ってみました〜。
真ん中にも挟んでおります。
苺でも勿論いいし、桃の缶詰なんかも良さげ。

では、早速レシピへ。

材料
 スポンジ生地
卵(M) 2個
生クリーム(タカナシクリームホイップ40) 大さじ1と小さじ1
薄力粉 40g
グラニュー糖 60g

  ホイップクリーム
生クリーム(タカナシクリームホイップ40) 170 ml
砂糖 大さじ2と1/2

生クリームを使った料理レシピ
生クリームを使った料理レシピ


生地用シロップ
水 80cc
砂糖大さじ3
グランマニエ小さじ1

トッピング
バナナ 1/2本
キウイ 一個
ブルーベリー(冷凍のものは解凍しておく。)1/3カップ

作り方
卵は常温に。
生地用シロップを作っておく。水と砂糖を鍋に入れて温め砂糖を溶かし、冷えてからグランマニエを加える。
エンゼル型にバターを塗り、強力粉をふり、余計な粉ははたいて落としておく。
オーブンを170度に予熱。
トッピングのフルーツを角切りにしておく。

1. スポンジ生地を作る。ボウルに卵とグラニュー糖を入れ、 湯煎にかけて電動ミキサーで白っぽくもったりするまで泡立てる。ボウルを湯煎から外し、生クリームを湯煎にかける。
2.  スパチュラに持ちかえ、ふるった薄力粉を半量ずつさっくり底の方から混ぜていく。
3.  温めた生クリームに、生地をひとすくい加え、混ぜ合わせる。混ぜたものを生地にまわしかけ、全体をさっくり混ぜる。
4. 型に生地を流し入れ、高いところからトーンと落として気泡を抜き、予熱しておいたオーブンで15分〜20分焼く。
5. 焼けたら型ごと裏返し、あら熱が取れたらナイフなどで型から上手にはずす。(結構ここ難しいのでそっと!)
また型をかぶせて型ごとナイロン袋に入れて一晩程冷蔵庫で寝かす。
6. 生クリームに砂糖を加え泡立ててホイップクリームを作る。氷水をボウルの底にあてるとうまくできる。
7. スポンジをスライスする。スポンジのスライスした面にシロップを塗ってホイップを塗ってフルーツを飾る。
全体にもホイップを塗ってフルーツで飾る。

やっぱし生クリームが美味しい場合、こういうシンプルなケーキがいいわ。ほっとするもん。


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